Hier moet de inhoudsopgave van deze pagina staan.
Als dat niet zo is, is er iets mis gegaan. Informeer de webmaster a.u.b.

2020-2021 - Plonsgenoegens

Wat leven we in gekke tijden. Het Coronavirus Covid 19 heeft ons afgelopen jaar in een ijzeren greep gehad. Het seizoen verliep daardoor anders dan normaal. Hieronder een impressie van datgene wat er afgelopen seizoen weer gebeurd is.

De foto's zijn gemaakt door.

Winter

De opper­knotter op het vierde treetje

Tijdens het jubileumjaar 2020 heeft onze oud-opperknotter een Koninklijke onderscheiding gekregen, onder andere omdat hij ruim 36 jaar aan landschapsbeheer heeft gedaan en in feite onze knotgroep opgericht heeft en ons daarna tot bloei heeft laten komen.
Toen hij afscheid als eerste man nam, waren we even bang in een zwart gat te vallen, maar heeft deze taak geweldig overgenomen. Nu is hij alweer vier jaar onze nieuwe “chef”.
Nog maar 32 jaar te gaan,, dan zit er voor jou vast ook een lintje in!

Voorjaars- en zomerklussen 2019

De voorjaars- en zomerklussen verliepen geheel anders dan de afgelopen jaren. We mochten na de grote Corona-uitbraak in het voorjaar gedurende de zomer maar met een paar mensen werken op het terrein van Staatsbosbeheer. Desondanks sloegen we een flinke slag met het rooien van essen op het tweede bosperceel, gezien vanaf de N11, en in een ander perceel ten oosten van Miech. SBB liet een aannemer ook het nodige rooiwerk verrichten, in het bos achter Beukeboom en in het driehoeksbos nabij de N11. Het is voor ons niet geheel duidelijk welke gedachte er achter die kapacties zat. Er zijn in ieder geval heel wat populieren gerooid en wat wilgen.

Wij mochten vanaf deze zomer weer het minitrekkertje weer van Taart en Tuin lenen. Met deze trekker, meestal bestuurd door, hebben we heel wat vrachtjes essenstammen van de percelen afgehaald, die door voornamelijk,en Ruud tot haardhout zijn verwerkt.

Theetuintrekker

De alliantie met de knotters van het Zaans Rietveld

In het Zaans Rietveld is dit jaar in het geheel niet gewerkt ten gevolge van Corona en het feit dat hun opperknotter door ziekte niet in staat was de werkzaamheden, voor zover die al uitgevoerd zouden mogen worden, te coördineren. Later meldde hij dat hij definitief afscheid moest nemen van zijn knotploegje. Er is nu dus een vacature. Heeft iemand van onze knotters zin om deze mooie klus op zich te nemen?

Geen Natuur­werkdag

Wij waren het dit seizoen toch al niet van plan, maar door de tweede Coronagolf in het najaar werd de landelijke Natuurwerkdag in het geheel afgeblazen. Jammer, maar begrijpelijk.

Het seizoen samengevat

In oktober 2020 liep het aantal besmettingen in de tweede Coronagolf zo op, dat SBB ons verbood om op het Spookverlaat te werken. En ook onze knotploeg kreeg te maken met de eerste ziektegevallen door Corona: twee vrijwilligers werden positief op dit virus getest en moesten thuis in quarantaine.

De start van het nieuwe seizoen werd vanwege de Coronapandemie voor onbepaalde tijd uitgesteld. Alleen op vrijdagen werd op beperkte schaal door een paar vrijwilligers doorgewerkt, voornamelijk op het erf vanom haardhout te maken, zo nu en dan op de kade en in de bospercelen voor kleine, voornamelijk individuele klusjes. Toch werd ook daarbij nog flink doorgewerkt.

Zo werden de bomen op het ooievaarseiland “teruggezet” (de wilgen geknot en de essen weer tot op de stobbe afgezet). Dit mede ter voorbereiding op de volgend jaar te strijken ooievaarspaal, omdat het nest opgeknapt moet worden).
We vernieuwden de snipperpaden, die door de overvloedige regenval in de herfst erg modderig waren geworden.

Snipperpaden

Zwerfvuil

Verder werd, voornamelijk door, weer veel zwerfafval opgeruimd. Daarbij werden, passend in deze Coronatijden, regelmatig mondkapjes gevonden, en werden er diverse series batterijen, bijeen gehouden in packs, gevonden. We hebben geen idee waarvoor deze packs gebruikt zijn. Dit chemisch afval werd via SBB verantwoord afgevoerd.

Zwerfvuil

Miech

De kade werd vanaf de boerderij van Miech tot ver over de helft richting de boerderij van Menken geknot.knapte deze klussen met wisselende hulp van telkens één andere knotter op.

Zwaar werk

Verderop op de kade (het laatste deel tot aan het fietspad bij de N11) werd een aantal te ver doorgegroeide, inmiddels loodzware wilgen geknot en werd er een waterril gemaakt voor de daarvan afkomende takken. Volgend seizoen moeten er veel meer van die waterrillen worden gemaakt, want er ligt bijzonder veel takhout op grote hopen op de kade.

Zwaar werk

Bramen

, soms geholpen door een andere knotter, ging moedig de strijd aan met de bramen, die op diverse plekken in de bosvakken de nieuwe aanplant volledig overwoekeren.

Bramen wieden

SBB

Staatsbosbeheer zelf en aannemers in hun dienst hebben in het herfst- en winterseizoen her en der ook nog wat bosklusjes uitgevoerd; gelukkig geen grote klussen (die doen we ook liever zo veel mogelijk zelf!).

Tot binnenkort!

Heel jammer dat veel van onze knotters dit jaar niet aan de slag konden. We hebben jullie harde werken en gezelligheid erg gemist. Volgend seizoen is het hopelijk weer mogelijk om met zijn allen aan de slag te gaan. Er is meer dan genoeg werk aan de winkel na dit toch wat verloren beheerjaar.

Het lukte me aan het eind van het seizoen toch nog om met een paar vrijdagwerkers mijn verjaardag te vieren en daarbij terug te blikken op dit zeer vreemde seizoen.

De troffee
De gouden plons bokaal

Uitreiking van de “Gouden plons”

Al heel vroeg in het nieuwe jaar, het was nog zomer, hadden we de ideale kandidatuur voor de Gouden Plons al te pakken. Tijdens een vrijdagochtendklus op het erf vanwerden de nodige essen in zijn erfbeplanting gerooid.werkte vanzelfsprekend ook weer keihard mee. Toen een es over de sloot was gevallen, wildeover de stam heen naar het weiland, om daar een touw aan de boom te bevestigen. Ondanks waarschuwingen dat het erg wiebelig was, zettedoor.voelde dat het mis zou gaan, en heeft zijn camera op de telefoon gestart om het één en ander te filmen.liet een fraai staaltje boegsprietlopen zien, maar haalde toch net de overkant niet. Een plons was het gevolg, enkroop drijfnat en bemodderd uit zijn sloot. Voor het eerst hebben we bewijs op film van de Gouden Plons.

Een terechte winnaar van deze wisseltrofee!

Goede tweede werd, die tijdens onze enige ijswerkdag tijdens het knotten op en langs het Linde-eilandje door de ijsvloer zakte.

Contact

Voor meer informatie over landschapsbeheer kunt u contact opnemen met bij geen gehoor kunt u ook met contact zoeken.